Meny
Tipsa en v�n

Bottengarn

Våra fiskare på Grönland använder bottengarn när de fiskar torsk nära kustremsan. Denna fångstmetod ger en högre kvalité och tar dessutom hänsyn till vår miljö.

Ett bottengarn är ett fast fiskeredskap och en typ av nät inhängnad, där fisken simmar in i men inte hittar ut från igen. Bottengarnen töms varannan dag, genom att nätet halas in så att inhängnaden blir mindre. På detta sätt tvingas fisken samman på ett mindre område och därmed kan fiskare kan ösa upp fisken med håv. Bottengarnet används huvudsakligen till att fånga torsk.

Småfisk och bifångst sätts tillbaka igen

När fisken öses upp i fiskebåten, lever den fortfarande. Det ger fiskaren möjlighet att sortera bort de oönskade arterna och småfisken kan sättas tillbaka i havet. Fisken läggs därefter direkt på is och transporteras in till land, där den filéas och fryses in.

Selektivitet och hög kvalitet

Att fiska med bottengarn säkrar en fångst av hög kvalité, utan bifångster som till exempel oönskad fiskart och småfisk. Dessutom är fångstmetoden ekonomisk, när det gäller bränsleförbrukningen, genom att man fiskar från små fiskebåtar och att man i stor utsträckning använder sig av handkraft. Bottengarnet har inte heller någon nämnvärd påverkan på havsmiljön i fjordarna. 

Vill du ha tips på recept med torsk?

 

Varför inte prova något av våra enkla och läckra recept med torsk.

 

Klicka här för middagstips...