Meny
Tipsa en v�n

Långrev – en "gammeldags" fångstmetod som ger fångst av högsta kvalitet 

En stor del av våra fångster fiskas med väl beprövade och miljövänliga metoder.

Inuiterna på Grönland har i århundraden använt långrev som fiskemetod. Långrev används primärt till att fånga den delikata fisken Liten grönländsk hälleflundra men också till exempel torsk.

Fiskare använder en lång rev - upp till 800 meter full med agnade krokar. Under sommartid - när det är mindre is, använder sig fiskarna av små fiskekuttrar - jollar. På vintern tar de sig ut på isarna med hjälp av hundspann och hundsläde. De gör hål i den meter tjocka isen och sänker ned sina långa linor genom isen.

Efter ett par timmar tar de upp linan och lastar upp fångsten på släde. Det kan vara upp till 400 kg fisk per slädtur. Fisken fryses direkt i och med att det oftast är mycket kallt under fisketuren. Vid dåligt väder kan det hända att fiskare övernattar ute på isen i sina tält som de reser upp ovanpå släden. 

Högsta kvalitet

Långrev är en skonsam och selektiv fiskemetod, där fisken fångas en och en. Detta garanterar en fisk av högsta kvalitet. Fångstmetoden är dessutom hållbar ur ett biologiskt perspektiv och bestånden på västra Grönland är stablit både inom och utom skär. Fiskarten är också grönmarkerad på WWF fiskelista. Ur miljöaspekt är fångstmetoden också positiv då det fiskas från små båtar eller ifrån hundslädar. Bränsleåtgången per kilo fisk hålls därmed lågt.

Läs mer om våra fångstmetoder och vad selektivt fiske på Grönland innebär.
 

Läckra recept med delikat och nyttig fisk


Prova våra recept med liten grönländsk hälleflundra.


Här får du receptinspiration...

Liten grönländsk hälleflundra

 

Det fina vita köttet och den milda smaken präglas av det iskalla arktiska havet som den lever i.

 

Läs mer om denna delikata fisk som grönlänningarna älskar