Meny
Tipsa en v�n

Laxodlingar

Den största andelen av den lax du hittar i butikerna, både färsk, fryst och rökt lax kommer från laxodlingar. Vi använder primärt lax från norska odlingar, som är kända för att vara professionella och leverera råvaror av högsta kvalitet.

Odlingsprocessen börjar med att man blandar laxägg med säd i stora kar, där de befruktade äggen mognar i samma temperatur tills de kläcks. De små laxarna växer därefter till sig i större i kar med färskvatten. Efter 8-10 månader överförs de till själva havsbruket, där de lever i stora nät inhängnader, i de norska fjordarna.

Lax från de norska fjordarna

Laxarna får foder av t.ex. ansjovis, sill och kummel, vilket påminner om det som de naturligt lever av. Laxens miljö kontrolleras noggrant genom både kvalitetskontroller och genom videoövervakningar under havsytan. Efter 10-18 månader har den nått sin rätta storlek och är därmed klar att fångas.

Färsk kvalitet

Laxen överförs till slakteriet, som ofta finns i nära förbindelse med anläggningen där fisken fileteras. Därmed säkerställs en så snabb hantering som möjligt och en färskare lax. Efter slakt, sorteras och fileteras laxen och sänds vidare till vårt rökeri i Danmark. Processen går relativt snabbt för att laxen ska bevara sin färskhet fram till rökeriet.

Du kan läsa mer om fångstmetoder och fiske på Grönland här 

Få mer inspiration till middagen i kväll!

 

Hitta vardagslyxen med våra recept med lax.

 

Du hittar recepten här…

Råvaran i vår rökta lax kommer från Norge

 Läs mer här