Meny
Tipsa en v�n

Liten grönländsk hälleflundra

En äkta grönländsk delikatess som fiskas på traditionellt sätt med långrev genom ett hål i isen eller från små fiskekutter.

Liten grönländsk hälleflundra (Reinhardtius hippoglossoides) är en plattfisk med vitt och smakfullt kött. För grönlänningarna är hälleflundran en delikatess, som har avnjutits i århundranden. Det fina köttet äts såväl rå som tillagad och till och med fryst eller torkad som en snack.

Den grönländska hälleflundran är av hög kvalitet och den tillhör en av de feta fiskarterna. Det betyder också att den innehåller en stor mängd av hälsosam omega-3 fettsyra och D-vitamin, som bl.a. förebygger hjärt-kärlsjukdomar.

Fångstmetoden garanterar en hälleflundra av högsta kvalité

Vår hälleflundra fångas med långrev på Grönlands västkust, framförallt i området omkring berömda isfjorden vid Ilulissat.

Om sommaren sker fisket från mindre fiskekutter. På vintern när fjordarna har fryser till, beger sig fiskare ut på isen med hundsläde, där de fiskar genom ett hål i isen. Långreven sänks ner, ibland ner mot 800 meter. Fisken halas upp, rensas och lastas på hundsläden. Den låga temperaturen gör att fisken fryser till is direkt efter att den tagits upp. Hundsläden kan frakta upp mot 400 kg åt gången, till den lokala fiskfabriken, där den fileteras och förpackas. 

Hälleflundra med gott samvete 

Långrevfiske är en fångstmetod som är mycket skonsam för havsmiljön. Den har ingen påverkan på havsbotten och bränsleförbrukningen är låg, eftersom fiskeriet utgår från små fiskebåtar eller från hundsläde. 

Recept med liten hälleflundra

Söker du inspiration till hur du kan servera hälleflundra? Liten grönländsk hälleflundra kan serveras rökt, ångkokt, ugnsbakad, grillad och marinerad. Prova till exempel portionsbitar av hälleflundra med spenat, fluffigt potatismos och vitlök.

Få inspiration till recept med hälleflundra i vår receptdatabas.
 

 

Varför är fet fisk nyttigt?

 

- Läs mer om omega-3 och dess nyttiga egenskaper...

Vår grönländska hälleflundra fångas på ett traditionellt och skonsamt sätt - Så här går det till...