Meny
Tipsa en v�n

Skaldjur

Skaldjur betecknas ofta som världens äldsta delikatess och den har exklusivt avnjutits sedan urminnes tider. Idag är skaldjur tillgängligt för de flesta och äts både till vardag och till fest.

Skaldjur definieras som blötdjur med ett hårt yttre skelett, eller skal, och omfattas till exempel av krabbor, kräftor, musslor och räkor. Många uppfattar skaldjur som en dyr maträtt, vilket dock inte behöver vara fallet. Av samma orsak används skaldjur ofta till förrätter och andra smårätter, där det inte
behövs så stor mängd.

Nyttig kolesterol

Traditionellt sett har man rekommenderat ett lågt intag av skaldjur, eftersom de innehåller en del kolesterol. Dock visar nyare undersökningar, att den typ av kolesterol, som finns i skaldjur, faktiskt är nyttig och till och med kan sänka mängden av det "dåliga" kolesterolet från animaliska produkter i blodet.

Generellt är skaldjur fettsnålt och passar därför bra till viktminsknings diet, eftersom de innehåller proteiner av hög kvalitet, samtidigt som det har ett lågt kaloriinnehåll. Dessutom innehåller skaldjur en mängd av vitaminer och mineraler, till exempel vitamin A, E och B12, samt zink, selen och jod.

Visste du att blivande mammor som äter fisk under graviditeten föder klokare barn?

Läs mer här...