Meny
Tipsa en v�n

Stenbitsrom från det grönländska havet 

Klar att servera antingen som en ingrediens eller som tillbehör.   

Vår stenbitsrom (cyclopterus lumpus) fiskas i havet runt Grönland och har en god och salt smak. Stenbitsrom är så spröd att den poppar till i munnen. Den passar utmärkt som ett tillbehör till ägg, till röror, såser eller till garneringar. 

Hållbart fiske

Sedan 2015 har fiske efter stenbit på västra Grönland varit certifierat som hållbart av den internationellt erkända organisationen Marine Stewardship Council (MSC).

Här fångas stenbit med garn, som sätts i från små båtar och kanoter och hålls på plats av bojar och vikter. Varje fiskare har ca 10-15 garn som töms dagligen.

När näten töms, töms den dyrbara rommen försiktigt från de stora stenbitshonorna. Rommen lagras i stora tunnor som levereras direkt till Royal Grönlands fabriker längs kusten.

I många små byar är stenbitsrom periodvis den enda råvaran som är tillgänglig och därmed är fisket en mycket viktig inkomstkälla för små samhällen.

Stenbiten fångas mellan mars och juni månad då den tar sig in i de grönländska fjordarna för att lägga sin rom.  


  

Recept med stenbitsrom

Förutom det klassiska sättet att servera stenbitsrom, kan den här delikatessen serveras på många sätt.

Om du behöver inspiration till en god förrätt, prova vårt recept på stenbitsrom med avocado carpaccio och crème fraiche.

Prova också vårt recept på stenbitsrom med kokta ägg och krispigt rågbröd.

Söker du inspiration till en god huvudrätt, prova det goda receptet på stenbitsrom i bakad potatis. Den här dekorativa rätten kan du med fördel servera när du har middagsgäster.

Hitta fler recept här.
 

Fisk till middag?

 

Låt dig inspireras i ett hav av härliga recept med fisk och skaldjur!

 

Ta en titt i vår receptbank...

Hur fångas fisken?

 

Läs om våra
fångstmetoder här