You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Visa Alla recept
Skaldjurstapas med rökt lax, rökt liten hälleflundra och räkor

Skaldjurstapas med rökt lax, rökt liten hälleflundra och räkor

  • Räkor
  • Lax
  • Liten grönländsk hälleflundra
  • Förrätt
  • Med skal
  • Rökt och gravat
  • Räkor med skal
Tid:Ca. 45 min.
Portioner:4
Tid:Ca. 45 min.
Portioner:4

Ingredienser

250 g räkor med skal

150 g rökt lax

150 g rökt hälleflundra

300 g grekisk yoghurt

vitlök

krasse

chilisås

tomatpuré

pepparrot

4 morötter

4 stjälkar bladselleri

4 pitabröd

0,5 gurka

salladsblad

körsbärstomater

Tillagningsinstruktioner

Fördela yoghurten i 3 skålar. Smaksätt den ena portionen med pressad vitlök och massor av krasse. Smaksätt den andra portionen med chilisås och tomatpuré och den tredje med hyvlad pepparrot. Ställ in dressingarna i kylen fram till serveringen. Skär alla grönsaker i stavar.

Lägg upp strimlad sallad på ett stort runt  fat och arrangera rökt lax i en halvcirkel längs ena kanten. Lägg skivor av liten hälleflundra längs den andra kanten och gör en hög med räkor i mitten. Fyll ev. mitten med körsbärstomater, hela eller halva efter smak. Sätt grönsaksstavarna i grunda glas eller lägg upp dem i en stor skål. 

Skär varje pita i 6 trekanter. Dela trekanterna i ”vecket” och lägg dem på en plåt med utsidan nedåt. Ställ in dem i en 200 °C varm ugn och grädda i 5–6 minuter tills de är gyllene och frasiga. 

Ställ fram fiskfatet, grönsakerna och dressingarna på bordet tillsammans med de varma pitatrekanterna. Lägg en bit fisk på en pitabit, dippa i en av dressingarna och ät de knapriga och krispiga grönsakerna till.

Nästa recept: Ceviche av gravad lax med sallad av dinkelkärnor med limevinägrett och sojadipp
...