You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Läs mer om Skaldjur och rom

Hummern

Den kanadensiska hummern från det djupa, kalla vattnet utanför Newfoundlands kust, är riktigt lyxig både i smak och utseende.

Den kanadensiska hummern (Homarus americanus) är en exklusiv delikatess både när det gäller utseende, storlek och smak. Det kalla och rena vattnet längs Newfoundlands syd- och västkust gör att hummern växer långsamt och får tid på sig att utveckla sin unika söta och delikata smak. Newfoundlands hummer har stora klor och ett skal fyllt med smakrikt vitt, milt och sött kött.

Hummerprodukter

Royal Greenland erbjuder tre olika hummerprodukter: rå hel hummer (fryst), kokt hel hummer (fryst) och levande hummer. Den råa hela hummern är lätt att förvara och kan tillredas på många olika sätt, efter att den har tinats och kokats. Den kokta hummern kan serveras omedelbart. Den behöver bara tinas och kan serveras antingen kall eller varm.

Kokt hummer

Fryst kokt hummer kan serveras direkt efter upptining.

Levande hummer från det kalla vattnet runt Newfoundland erbjuder en oöverträffad hummerupplevelse. Förvara den levande hummern i ett saltvattenakvarium och utforska möjligheterna med att tillaga levande hummer.

Hummerklor

Hummerklor

Den kanadensiska hummern har karakteristiska stora klor. Den har två olika typer av klor, en krossklo och en klippklo, och krossklon är något större än klippklon. Om du undersöker en hummer märker du att vissa har sin krossklo på höger sida medan andra har den på vänster sida. Det tyder på att vissa humrar är ”höger-kloade” och andra är ”vänster-kloade”.

Hummer i havet

Kanadensisk hummer (Homarus americanus) finns längs kusten från Labrador i Kanada till New Jersey i USA. Hummern lever på stenig botten på 2 till 40 meters djup, där dess antingen olivgröna eller grönbruna färg smälter in i omgivningen. Hummern utvecklar sin karakteristiska fascinerande röda färg vid tillagningen.

Hummerns livsmiljö

Hummern fortsätter att växa under hela sitt liv, men det hårda skalet gör det inte. En gång om året, eller vartannat år, vrider den sig därför ur det gamla skalet och bildar ett nytt skal, som den puffar upp med vatten till en större storlek som den sedan växer in i.

Hummerns skal är mjukt tills den har växt in i det större skalet, som då blir ett hårt skal. Under den tiden är köttet också mer saftigt och mjukt. Royal Greenland bearbetar bara hummer med hårda skal.

Fiske

Royal Greenlands kanadensiska hummer fiskas i det djupa, kalla vattnet längs Newfoundlands syd- och västkust, som är livsmiljö för de större humrarna.

Under fiskesäsongen från april till juli fångar lokala fiskare hummern i hummertinor. Tinorna förs ut till havs och sänks till havsbotten med rep kopplade till flytande bojar, som markerar tinornas läge för senare hämtning.

Fånga hummer

Fånga hummer

Newfoundlands fiskare använder en skonsam fiskemetod med agnade hummertinor, där humrar som är mindre än minimistorleken kan ta sig ut genom ett litet hål. Vidare förstörs den biologiskt nedbrytbara delen av tinorna med tiden, så att humrar som fångas i tinor som har slitit sig kan ta sig ut.
Läs mer om våra fiskemetoder

Bearbetning

Hummern landas i Port Auxchoix och Port Saunders på Newfoundlands västkust eller i hamnen Breton, Fortune Bay eller Grand Bank på sydkusten. Bearbetning av den levande kanadensiska hummern sker på Royal Greenlands produktionsanläggningar i Newfoundland i Conche och Southern Harbour.

Bearbetning

Varje enskild hummer placeras försiktigt i en röd ”nätstrumpa”.

Vi kokar den hela hummern precis lagom länge och fryser sedan snabbt in den i lag för att bevara den perfekta kött kvaliteten.

De levande humrarna hanteras extra varsamt, från fiskaren till leveransen till kunden. Vi är noga med att hantera humrarna försiktigt under hela resan. När de levande humrarna kommer in i bearbetningsanläggningen storleksbedöms de manuellt. Kartongerna med levande humrar förvaras vid låg temperatur för att optimera humrarnas välbefinnande när de skickas ut till kunder över hela världen.

Vägen till marknaden

De kanadensiska humrarna är mycket populära runt om i världen. Vi levererar dessa exklusiva skaldjur till Europa, Asien och USA med fartyg eller flyg.

I USA är den kanadensiska hummern väldigt populär i rätten surf & turf, där den serveras tillsammans med en rejäl köttbit, eller på skaldjurstallrikar. I Europa och andra delar av världen är hummer riktig lyx, som serveras till nyår och andra speciella tillfällen.

Hummer i köket

Kanadensisk hummer är riktigt lyxigt när det gäller både smak och utseende, tack vare det vackra rödfärgade skalet och det delikata vita köttet, med sin milda och aningen söta smak. Kött från humrar med hårt skal är hårdare än kött från humrar med mjukt skal och anses vara godast. Det har också visat sig vara det mest näringsrika.

Hel hummer

Hummer med hårt skal har fast kött och konsistens och välutvecklad smak tack vare uppväxten i det kallare vattnet som gör att hummern växer långsamt.

Köttet i hummerns klor och stjärt är en riktig delikatess. Det vita milda hummerköttet är utsökt när det kompletteras med lime, citron eller vitlök och örter, som timjan och persilja. Kanadensisk hummer kan serveras varm eller kall. Kanadensisk hummer höjer klassen på alla rätter och gör sig extra bra på en buffé.

Recept!

Recept!

Se receptet här

Se även

Läs mer om Nordhavsräkor
...