You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Läs mer om Fisk är nyttigt

Omega-3

Omega 3-fedtsyrer er en vigtig del af vores kost, da vores krop ikke kan producere dem.

Omega-3 är sunda omättade fettsyror som bl.a. minskar risken för blodpropp.

Man har i många år vetat om att omega-3 fettsyror är nyttigt. Det var bland annat tre danska forskare som visade detta då det upptäckte att inuiterna på Grönland fick långt färre blodproppar är befolkningen på det danska fastlandet. Forskarna kom fram till att orsaken till detta fanns att finna i kosten som för inuiterna mestadels bestod av fisk, såsom liten grönländsk hälleflundra, som har en väldigt hög halt av omega-3.

Nyttigt fett med många fördelar

Omega-3 fettsyra har en betydelse för fettomsättningen i blodet och är förebyggande mot åderförkalkning. uppfattningen är att omega-3 i det stora hela har positiva effekter - en positiv effekt vid hjärtsjukdomar, hjälper mot allergi och andra sjukdomar plus att det är bevisat att det hjälper barnets hjärna att utvecklas.

Fisk eller kosttillskott?

Omega-3 finns speciellt i feta och halvfeta fiskar - såsom lax, liten grönländsk hälleflundra och sill. Omega-3 fiskolja kan också fås som kosttillskott i kapslar. Man bör dock vara uppmärksam på att kosttillskottet inte ger dig de övriga vitaminer som den naturliga fisken ger dig. 

Källa: www.2gangeomugen.dk

Se även

Läs mer om Vitaminer och mineral
...