You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Läs mer om Stenbitsrom

Kaviar av grönländsk stenbitsrom

Royal Greenlands kaviar av grönländsk stenbitsrom finns i både rött och svart

Små spröda pärlor från Grönlands iskalla hav

Stenbitsrom kallas också "Nordens kaviar". Rommen från honan, som även kallas kvabbso, är en delikatess. De glänsande vackra, spröda pärlorna spricker i munnen med en liten "smäll" och frigör den goda salta smaken. 

Sjuryggen rör sig under årets första månader in i de grönländska fjordarna för att leka. Där fångas de i första hand med bottengarn mellan mars och juni. Fiskarna seglar ut i sina små båtar och tömmer fällorna, varefter äggen levereras direkt till våra insköpsställen. En skonsam och bränslebesparande fiskemetod. Sedan 2015 har fiske efter stenbit på västra Grönland varit certifierat som hållbart av den internationellt erkända organisationen Marine Stewardship Council (MSC).

Traditionellt används stenbitsrom mest som dekoration eller som en liten aptitretare före middagen, men den delikata grönländska romen kan utan problem utgöra en rätt i sig. Använd till exempel romen som topping på en sallad eller som fyllning i ett pitabröd.

Vi erbjuder både röd och svart stenbitsrom. Båda varianterna säljs i glasburkar på 75 g och 100 g. Vår röda stenbitsrom är tillverkad med 100 procent naturliga färger.

Recept med stenbitsrom

Förutom det klassiska sättet att servera stenbitsrom, kan den här delikatessen serveras på många sätt.

Om du behöver inspiration till en god förrätt, prova vårt recept på stenbitsrom med avocado carpaccio och crème fraiche.

Söker du inspiration till en god huvudrätt, prova det goda receptet på stenbitsrom i bakad potatis. Den här dekorativa rätten kan du med fördel servera när du har middagsgäster.

Hitta fler recept med stenbitsrom här.

Se även

...