You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Läs mer om Räkor

Räkor med skal

Räka är särskilt utsökt på sommaren. Servera med massor av dippsåser och dressingar, bra bröd och citronbåtar - det blir inte lättare och mysigare!

Grönländska räkor kokas och fryses direkt efter fångst

Våra räkor med skal fångas utanför Grönlands västkust. Den kalla havsmiljön här gör att räkan växer till sig långsamt. Därför är de vanligtvis 6-7 år gamla innan de är fullvuxna. Smak och konsistens får därför gott om tid på sig att utvecklas.

Räkorna fiskas på öppet hav av stora trålare, där de förarbetas ombord. Omedelbart efter fångst kokas räkorna i havsvatten, sorteras, paketeras och fryses in inom tre timmar. Den snabba hanteringen innebär att räkorna alltid är färska och av mycket hög kvalitet och bevarar den naturliga smaken och konsistensen.

Det grönländska räkfisket är väl reglerat genom kvoter och våra räktrålare är utrustade med separatorer för att minimera bifångsten enligt grönländska lagar och regler. Dessutom är våra räkor MSC-certifierade för hållbart och miljövänligt fiske.

Vad är count?

Storleken på räkor skal anges i "count", som er ett mått på hur många räkor det går på en viss count. Räkor med skal räknas som antal räkor per kg. Ju lägre "count" ju större är räkorna!

50/70 (XXL) = 50-70 räkor/kg
60/80 (XL) = 60-80 räkor/kg
70/90 (L) = 70-90 räkor/kg
90/120 (M) = 90-120 räkor/kg
120/150 (S) = 120-150 räkor/kg

Goda recept på räkor med skal

Räkor med skal är en välsmakande delikatess som kan användas i många olika rätter. Extra bra passar de en trevlig kväll med familjen och vännerna där alla sitter länge vid bordet och skalar sina räkor, som serveras med goda tillbehör som färskt bröd, aioli och pesto.

Här är tre förslag på servering:

Se även

Läs mer om Skalade räkor
...