You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Läs mer om Räkor

Kunskap om räkor

Räkor är fantastiska att äta! Ät dom till vardags, bjud dina gäster och servera dom på jul- och påskbordet

Räkor är en favorit både på lunch- och middagsbordet, och det lilla skaldjur är också hälsosamt, läckert och enkelt att tillaga.

Det finns många olika räkarter från både kalla och varma breddgrader. Många av dem finns i vårt sortiment men kärnprodukten är självklart kallvattensräkan från de nordiska farvattnen.

Kallvattensräkor

Räkorna som lever i haven runt Grönland är av arten Pandalus Borealis. Denna räka har kallats för många olika namn, till exempel grönlandsräkor, djuphavsräkor och ishavsräkor. Det är särskilt smak och konsistens som särskiljer denna räka från andra typer av räkor – den smakar friskt av saltvatten med en touch av sötma och har en fast och saftig konsistens.

Dessutom är de grönländska räkorna MSC-certifierade, vilket betyder att räkorna kommer från ett hållbart fiske.

Räkfiske vid Grönland och Kanada

Beroende på om räkan säljs med eller utan skal, fångas den på olika sätt.

Våra räkor med skal fångas vid Grönland av våra egna trålare som fiskar långt från kusten. Trålarna är flytande fabriker där räkorna kokas, fryses och förpackas omedelbart efter fångst.

Räkor utan skal fångas primärt av små båtar och kuttrar som fiskar längs med Grönlands västkust samt i St. Lawrencegolfen vid Kanada. Efter fångst läggs räkorna på is så att de håller sig fräscha tills kuttern landar sin fångst på fabriken. På fabriken kokas, skalas, fryses och förpackas räkorna.

Tips på recept med räkor

Räkor kan användas i många olika slags rätter och av många olika anledningar. Räkor finns också med som ingrediens i många klassiska recept, recept som är speciellt populära vid högtider.

Räkcocktail har länge varit en populär maträtt, som passar bra som förrätt. Räkcocktail serveras också ofta vid festliga tillfällen som till nyår eller andra högtider som till exempel påsk och pingst. Här hittar du vårt recept på en räkcocktail med grönländska räkor här.

Ett annat populärt recept med räkor är räksmörgås, som också passar bra som förrätt eller till en ljummen sommarkväll. Se t e x vårt recept på räksmörgås här.

Räkor kan inte bara användas till förrätter utan även i huvudrätter; till exempel i soppor. Testa t ex vårt recept på kinesiska räksoppa här. Kom dock ihåg att om räkorna ska användas i varma rätter ska de tillsättas vid slutet av tillagningen – annars blir de torra och sega.

Se även

Läs mer om Disko Bay Räkor
...