You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Läs mer om Fisk är nyttigt

Vitaminer och mineral

Fisk og skaldyr er rige på mange gode vitaminer og mineraler

Fisk är en fantastisk källa till viktiga vitaminer och mineraler som det kan vara svårt att få i sig tillräckligt av genom att äta annan typ av mat.

Fisk och D-vitamin

D-vitamin är viktigt för att kroppen ska ta upp och omsätta kalk och fosfor i våra ben och muskler. Vi kan i kroppen omvandla solljus till D-vitamin, men under vinterhalvåret räcker inte ljuset till för att producera tillräckligt med D-vitamin. I kosten finns större mängder av D-vitamin bara i fet fisk som lax och hälleflundra, som också har ett högt innehåll av omega-3-fettsyror.

Fisk och jod

Jod finns i alla typer av fisk. Jod är ett mineral och ingår i de hormoner i sköldkörteln som reglerar kroppens ämnesomsättning. Vid jodbrist kan sköldkörteln förstoras, vilket kan leda till sjukdomen struma. Dessutom kan det orsaka störningar i ämnesomsättningen.

Fisk och selen

Selen finns också i alla typer av fisk och skaldjur. Selen är ett mineral, och det har en viktig funktion som antioxidant i kroppens celler och immunsystemet. Dessutom tyder nya studier på att selen kan fungera cancerförebyggande.

Källa: www.2gangeomugen.dk

Se även

Läs mer om Fryst eller färsk
...