You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Visa nyhetsarkiv Arkiv

Tips och tricks för fisk och skaldjur på grillen

Fisk och skaldjur är inte alltid det första valet när man ska grilla - men det är faktiskt otroligt lätt. Här ger vi dig några tips och tricks om hur du kan laga fisk och skaldjur på grillen.

Vid grillning i det fina vädret faller ofta valet på biffar, kotletter och korv. Men fisk och skaldjur är också lätta och otroligt läckra att tillaga på grillen.

Fisk på grillen

Fisk är lätt att tillaga på grillen om du bara komma ihåg ett par saker.

  • Grillen ska vara varm och ren. Om grillen inte är ren, kommer fisken att fastna i smutsen som ger en bismak.
  • Pensla fisken med lite olja och placera den i med den finaste sidan nedåt på grillen. Då får fiskens ovansida ett fint och stort grillmönster
  • Stora bitar av fisk som kräver längre tillagningstid grillas på indirekt värme, medan mindre bitar av fisk tål intensiv och direkt värme
  • Vänd helst inte fisken mer än en gång - fisken är mycket bräcklig när den tillagas
  • Fisk med skinn tål mycket värme
  • Fast fisk som lax och tonfisk är relativt lätta att grilla
  • Undvik marinader med för mycket fett/olja. När det blir för varmt börjar fettet/oljan att brinna. Förutom att det kan vara farligt, förstör flammorna fisken och ger en bränd smak

 

Räkor med skal på grillen

Räkor med skal är också en fantastisk råvara att lägga på grillen.

  • Placera räkorna på spett eller lägg dem i en form och tillaga dem på grillen

  • Tinade räkor bör bara tillagas några få minuter på het grill

  • I princip kan du göra vad som helst med räkorna – marinera, röka, på spett, i form... - bara de blir tillagade och hanteras varsamt

 

Förslag till läckra grillrätter

  • Liten grönländsk hälleflundra och torsk - båda utan skinn - kan läggas i en grillform (eller i aluminiumfolie) med färska grönsaker, smör och vitt vin. En säker vinnare!

  • Testa att röka dina räkor! Lägg rökstoft i en form eller i aluminiumfolie i en het grill så att det bildas rök. Räkorna måste rökas under några minuter och är sedan klara att serveras. Servera dem eventuellt med rökt potatis när du fortfarande har rökningen igång - det smakar fantastiskt!
  • Gör en marinad av soja, teriyaki, sesam och honung och vänd räkorna i blandningen innan du lägger dem på grillen
  • På sommaren har vi tillgång till massor av fantastiska danska/svenska råvaror som passar perfekt till fisk och skaldjur. Servera dina grillade rätter med exempelvis färskpotatis, spröda grönsaker, fräscha sallader och massor av örter. Glöm inte citron för en fräsch och syrlig touch
  • När du fortfarande har grillen igång, prova att grilla t ex Foccacia-bröd. Servera till grillad fisk eller grillade skaldjur tillsammans med en lätt sallad med exempelvis avokado

Se även

Nästa nyhet: Inspiration till pingstlunchen
...