You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Visa Alla recept
Torskrygg i ugn med lufttorkad skinka och marinad av apelsin och brynt smör

Torskrygg i ugn med lufttorkad skinka och marinad av apelsin och brynt smör

  • Torsk
  • Huvudrätt
  • Höst
  • Ryggfilé
  • Fisk i ugn
  • Nyår
Tid:35 min.
Portioner:4
Tid:35 min.
Portioner:4

Ingredienser

Tillagningsinstruktioner

Lägg torsken i en smord eldfast form och täck över med plastfolie (varmfast). Sätt in fatet i en redan uppvärmd ugn i 120°C i ca 20 minuter.


Skär potatisen i små tärningar och lägg dem i kallt vatten. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Koka 1/3 av morötterna mjuka i lite vatten. Mixa därefter morötterna med lite smör och smaka av med salt och apelsinsaft.

Pressa ur saften av resten av apelsinerna. Låt hälften av saften och en matsked socker få koka med morots-tärningarna. Låt saften koka in så att den tjocknar.

Häll bort vattnet från potatisen och fritera tärningarna i olja
i en stor kastrull (var aktsam på den heta oljan, som kan stänka upp). Stek potatistärningarna tills de blir spröda. Ta upp och låt oljan rinna av på hushållspapper.

Bryn det resterande smöret tills det blir nötbrunt. Tärna den lufttorkande skinkan och bryn det hastigt ca en minut i smör. Finhacka gräslöken.

Lägg på morotspurén på tallriken och fisken ovanpå. Blanda samman morots- och potatistärningar och den brynta skinkan med apelsinsaften. Fördela blandningen över torsken.

Garnera med finklippt gräslök och morotsstrimlor.

Nästa recept: Rökt liten grönländsk hälleflundra med broccolisallad och rostade pistagekärnor
...