You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Läs mer om Rödspätta

Kunskap om rödspätta

Rödspättan är en favorit på matbordet bland både barn och vuxna!

En lättpanerad rödspättafilé med remouladsås har vi väl alla ätit någon gång - Barn brukar ofta gilla denna vita filé helt utan ben

Royal Greenlands rödspätta är fångad i haven runt Danmark. De mindre rödspättorna hittar vi på grunda vatten medan de större finns på mellan 10-50 meters djup. När rödspättan föds, har den ögon på var sin sida av huvudet precis som alla andra fiskar. Efter hand som den växer till sig, flyttas ögonen upp på huvudet, för att fisken ska kunna se när den ligger nedgrävd i sanden.

Våra rödspättor fångas skonsamt och med hållbara metoder

Vi på Royal Greenland granskar kritiskt de fångstmetoder som används. Vi var de första som valde bort rödspätta som vara fångad med bottentrål, för att minska påverkan på havsbotten. Bara misstanken om att denna fångstmetod kan skada havsbotten permanent, plus det faktum att det också medför en ökad bränsleförbrukning, gjorde att vi valt bort fisk som fiskas på detta sätt.

Efter att vi hade beslutat detta, har flera andra stora aktörer, glädjande nog följt efter. Vi använder istället fisk som är fiskad med snurrevad och vanlig trål, allt för att vi ska erbjuda bästa möjliga kvalitet.

Rödspättan – är både nyttig och kalorisnål

Rödspättan är en mager fisk som ändå är full av nyttiga näringsämnen. Den har en låg fetthalt och få kalorier men ett högt proteininnehåll. De fina fileérna är enkla att tillaga och kan serveras på oändligt många sätt. Du hittar mer inspiration i vår receptbank. Pröva till exempel våra ugnsbakade rödspättafiléer med rotfrukter.

"Kusinen" - Flundra

I våra nordiska hav har vi också kusinen till rödspättan, flundran. Den används på samma sätt och har ett liknande näringsinnehåll.

Recept med rödspätta

Rödspätta kan serveras på många sätt, och i synnerhet barnen gillar de milda, benfria filéerna.

Du hittar massor av inspiration i vår stora receptdatabas.

Läs mer om Panerad rödspättafilé
...