You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Visa Alla recept
Fiskfrikadeller med torsk och lax

Fiskfrikadeller med torsk och lax

  • Torsk
  • Lax
  • Huvudrätt
  • Höst
  • Rökt och gravat
  • Filé
  • Jul
Tid:1 time.
Portioner:4
Tid:1 time.
Portioner:4

Ingredienser

400 g torskfilé

100 g kallrökt lax

300 g laxfilé

1 rödlök

1 ägg

1 dl grädde

0,5 knippa dill

Salt och peppar

700 g potatis

0,5 dl olivolja

2 citroner

2 msk florsocker

1 blomkål

1 squash

2 morötter

0,5 gurka

125 g gröna bönor

250 g rörsocker

7,5 dl vinäger

50 g smör

50 g mjöl

2 msk curry

2 äggulor

1 tsk dijonsenap

2 dl rapsolja

Tillagningsinstruktioner

Fiskfrikadeller:
Hacka fisken med en kniv på en skärbräda. Den ska vara i bitar så att det syns vad det är, men kanterna ska vara lite mosade. Lägg fisken i en skål och rör den styv med salt och peppar. Den är styv när den börjar ta ihop i en klump. Tillsätt ägget och fortsätt röra ihop färsen. Tillsätt sedan grädden i en tunn strålare under fortsatt omrörning. Hacka slutligen löken fint och blanda med dill.

Potatissallad:
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 15 minuter. Låt rinna av och svalna. Strimla citronskal med en julienneskärare och förväll i saltvatten. Pressa citron och vispa ihop saften med socker. Smaka av blandningen tills den blir sötsur och vispa in oljan. Blanda potatisen med citronskalet och örterna i marinaden. Smaka av med salt och peppar.

Remouladsås
Currypickles:
Plocka blomkålen i små buketter, tärna de andra grönsakerna och lägg alla grönsaker i saltlag (1 liter vatten, 120 g havssalt, 10 g socker, 3 lagerblad och 10 svarta pepparkorn) i kylskåp till nästa dag. Låt grönsakerna rinna av noga och lägg dem i en kastrull tillsammans med ättiksprit och socker. Koka i ca 7–10 minuter – de ska ha ett visst tuggmotstånd. Sila därefter bort ättikslagen och förvara grönsaker och lag separat. Smält smöret i en kastrull och fräs curry snabbt. Rör i mjölet och tillsätt sedan koklagen lite i taget. Smaka eventuellt av med mer curry. Blanda i de kokta grönsakerna och koka upp. Häll dina varma currypickles i skållheta glasburkar som du har sköljt med atamon. Stäng burkarna direkt.

Majonnäs:
Se till att alla ingredienser har rumstemperatur. Vispa äggulorna med senap, citronsaft, salt och peppar och vispa i oljan lite i taget. Det är viktigt att vispa äggulorna mycket för att få en luftig och fyllig majonnäs. Oljan ska också droppas i lite i taget för att undvika att majonnäsen skär sig. Skulle den skära sig kan du alltid börja om och vispa upp den skurna massan i den nya, så tar den ihop.

Mixa 2/3 currypickles med 1/3 majonnäs i en matberedare så har du din remouladsås.

Lägg upp fiskfrikadellerna på en tallrik tillsammans med potatissallad och eventuellt lite grönsallad. Servera med remouladsås och bröd. 

Nästa recept: Rökt hälleflundra med kallrökt skinka, färskost och limesyltade rädisor
...