You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Visa Alla recept
Laxpaj med purjolök och rosenkål

Laxpaj med purjolök och rosenkål

  • Lax
  • Förrätt
  • Huvudrätt
  • Höst
  • Rökt och gravat
  • Jul
  • Fisk i ugn
Tid:80 min.
Portioner:4
Tid:80 min.
Portioner:4

Ingredienser

300 g varmrökt lax

200 g purjolök

200 g brysselkål

1 vitlöksklyfta

1 rulle färdig smördeg

3 dl grädde

4 ägg

muskotnöt

25 g parmesanost

400 g fänkål

2 dl vitt vin

2 lagerblad

5 svartpepparkorn

0,5 tsk korianderfrön

3 timjanstjälkar

3 msk citronsaft

2 msk olivolja

salt och peppar

Tillagningsinstruktioner

Tärna laxen i ca 2x2 stora bitar. Skär purjolök och rosenkål i stora bitar och förväll i saltat vatten i 1 minut. Blanda laxen med pressad vitlök och de varma grönsakerna.

Klä en form med löstagbar botten (ca 26 cm) med smördeg och häll i laxblandningen. Vispa ihop grädde, ägg, salt, peppar och muskot och häll över fyllningen. 

Stö finriven parmesanost över och grädda pajen i ca 20 minuter vid 160 °C 

Skär fänkål i tunna skivor. Koka upp vitt vin, lagerblad, peppar, koriander och timjan. Ta pannan från värmen, tillsätt fänkål och låt svalna i lagen. Plocka upp fänkålskivorna, strö lite salt och häll citronsaft över dem. Koka in lagen till 5 msk. Sila bort peppar- och korianderkorn. Blanda lagen med olivolja och använd som dressing. Servera med den varma pajen och gärna tomat och mozzarella.

Nästa recept: Toscana ugnlax med auberginer, svamp och parmesan
...