You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Visa Alla recept
Torsk i ugn med potatis- och purjolökssoppa

Torsk i ugn med potatis- och purjolökssoppa

  • Torsk
  • Förrätt
  • Höst
  • Filé
  • Soppor
  • Huvudrätt
Tid:45 min.
Portioner:4
Tid:45 min.
Portioner:4

Ingredienser

Tillagningsinstruktioner

Lägg de tinade bitarna av torskfilé i en smord eldfast form. Krydda med salt och peppar samt lägg några klickar smör ovanpå. Baka torsken i ugn i 160°C i ca 10 min. Kolla av så att den inte tillagas för länge. Fisken är färdig när lamellerna delar sig men ta gärna ut fisken lite tidigare, eftersom den kommer tillagas ytterligare i soppan.

Skala potatisen och skär i tärningar. Skär det vita på purjolöken i skivor och skölj noggrant. Skala löken och skär dem i skivor. Sautera löken i lite olja. Tillsätt purjolök och potatis och sautera lätt och tillsätt hönsbuljong och lagerbladet. Koka samman soppan, till potatisen är mjuk, ca 20 min. Ta bort lagerbladet. Mixa soppan och tillsätt grädden. Krydda med salt och peppar.

Blanchera gräslöken i kokande vatten och låt den droppa av. Mixa gräslöken med oljan i ett par minuter. Passera den genom en fin sil och spara bara den olja, som lägger sig på toppen när den stillat sig. Denna olja håller sig fint ca en vecka i kylen.

Skär brödet i lagom stora tärningar och torka dem i ugnen i 75°C i ett par timmar till de är spröda. Detta kan med fördel göras dagen före.

Lägg torsken i en djup tallrik, häll soppan runt om och oljan på och strö sist över croutongerna.

Nästa recept: Räkor med skal med spetskål och morötter i en mild senaps- och BBQ-dressing
...