arrow-downdownload-pdfdownload-pdfflag-caflag-dkflag-deflag-en-CAUKflag-frflag-jpflag-noflag-seChinaicon-docIcon Emailicon-facebookicon-linkedinGroupPDFGroup 2Asset 3icon-sharePlay button Copynewsletterpanpoint-shopprint-iconprintquotesensoricsignsticktip
You have an outdated browser

Please update your browser

Update browser
Skaldjurstapas med rökt lax, rökt liten hälleflundra och räkor

Skaldjurstapas med rökt lax, rökt liten hälleflundra och räkor

  • Räkor
  • Lax
  • Liten grönländsk hälleflundra
  • Förrätt
  • Med skal
  • Rökt och gravat
  • Räkor med skal
Tid:Ca. 45 min.
Portioner:4
Tid:Ca. 45 min.
Portioner:4

Ingredienser

250 g räkor med skal

150 g rökt lax

150 g rökt hälleflundra

300 g grekisk yoghurt

vitlök

krasse

chilisås

tomatpuré

pepparrot

4 morötter

4 stjälkar bladselleri

4 pitabröd

0,5 gurka

salladsblad

körsbärstomater

Tillagningsinstruktioner

Fördela yoghurten i 3 skålar. Smaksätt den ena portionen med pressad vitlök och massor av krasse. Smaksätt den andra portionen med chilisås och tomatpuré och den tredje med hyvlad pepparrot. Ställ in dressingarna i kylen fram till serveringen. Skär alla grönsaker i stavar.

Lägg upp strimlad sallad på ett stort runt  fat och arrangera rökt lax i en halvcirkel längs ena kanten. Lägg skivor av liten hälleflundra längs den andra kanten och gör en hög med räkor i mitten. Fyll ev. mitten med körsbärstomater, hela eller halva efter smak. Sätt grönsaksstavarna i grunda glas eller lägg upp dem i en stor skål. 

Skär varje pita i 6 trekanter. Dela trekanterna i ”vecket” och lägg dem på en plåt med utsidan nedåt. Ställ in dem i en 200 °C varm ugn och grädda i 5–6 minuter tills de är gyllene och frasiga. 

Ställ fram fiskfatet, grönsakerna och dressingarna på bordet tillsammans med de varma pitatrekanterna. Lägg en bit fisk på en pitabit, dippa i en av dressingarna och ät de knapriga och krispiga grönsakerna till.

Nästa recept: Klassisk räkcocktail
...